Πέμπτη, Απρ 22, 2021

Άμεσα να χορηγηθούν χωρίς περικοπές τα ΜΑΠ του 2020 σύμφωνα με την ΚΥΑ στους δικαιούχους.

Επικαιρότητα

spot_img

Ρόδος, 02-04-2021

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η πολύμηνη καθυστέρηση της δημοτικής αρχής Ρόδου στη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2020 στους δικαιούχους, σύμφωνα με την ΚΥΑ 43726/2019 όπως ισχύει, αποδεικνύει το αυτονόητο. Δηλ. ότι ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, τα δικαιώματα των εργαζόμενων και η προστασία της υγείας τους, αντιμετωπίζονται ως «κόστος». Μήπως, είναι ευκαιρία για τους εργοδότες να υπάρχουν συνεχώς προβλήματα και καθυστερήσεις στις διαδικασίες προμήθειας και χορήγησης των ΜΑΠ; Η ΜΗ χορήγησή τους από τον Οκτώβρη του 2018 έως και το 2020 (για την Παροχή Γάλακτος) και από το 2017 έως το 2019 (για τα ΜΑΠ), απαντάνε στο ερώτημα!

Όμως, τι γίνεται με τα ΜΑΠ του 2020; Γιατί χάθηκε η παροχή γάλακτος εντός του 2020; Είχε ή όχι δεσμευτεί η σημερινή δημοτική αρχή στη χορήγησή τους; Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει με επικαιροποίηση λίστας στις 16-12-2019. Ακολούθησε, η εισήγηση του Τεχνικού Ασφαλείας που υποβλήθηκε στις 24-02-2020, η κατάθεση μελέτης στις 10-03-2020 και η έγκρισή της από την Οικονομική Επιτροπή στις 20-03-2020. Δόθηκαν έγκαιρα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους; ΌΧΙ…

Έφυγε το 1ο τρίμηνο του 2021 με τους δικαιούχους να αναμένουν ακόμη τα ΜΑΠ του 2020! Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Ρόδου μας προβληματίζουν! Μήπως, επιδιώκει κι αυτή μέσα από καθυστερήσεις να χαθεί το δικαίωμα των εργαζόμενων στην χορήγηση των ΜΑΠ; Μήπως, οι καθυστερήσεις έχουν σχέση με περικοπές σε είδη, ποσότητες και δικαιούχους;

Δυστυχώς, συσχετίζοντας την μελέτη και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σε σύγκριση με τα όσα αναφέρονται στην ΚΥΑ, διαπιστώνουμε ότι ήδη η δημοτική αρχή Ρόδου έχει κάνει περικοπές στα ΜΑΠ! Απουσιάζουν από την μελέτη του διαγωνισμού τα εξής είδη: «μονωτικά εργαλεία» στους ηλεκτρολόγους, «ποδιά σαμαράκι» στις καθαρίστριες εσωτερικού χώρου, «μπουφάν για εξωτερικές εργασίες» στους τεχνίτες και εργάτες τοποθέτησης πλακιδίων, μαρμάρων και πλακών πεζοδρομίων, «αναπνευστική συσκευή» και «προσαρτήματα ασφαλείας συγκολλήσεων» σε όσους απασχολούνται με μεταλλικές κατασκευές και συγκολλήσεις, «μάσκες μιας χρήσης» – «Ρόμπα» – «παπούτσια ασφαλείας τύπου σαμπό» – «Ρόμπες υφασμάτινες» στις υγειονομικές υπηρεσίες, «αναπνευστική συσκευή» και «πυρίμαχες στολές» στους απασχολουμένους σε έκτακτα περιστατικά-πυρασφάλεια καθώς και πολιτική προστασία, «ρόμπες υφασμάτινες» στους μάγειρες και βοηθούς, «επιγονατίδες ειδικές για μηχανάκι» στους κλητήρες – οδηγούς δικύκλου.

Εκτός από τις άνωθεν περικοπές ειδών, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος στην ομάδα 8, η οποία αφορούσε «ολόσωμες εξαρτήσεις, ανακόπτες, αποσβεστήρες, ζώνες ασφαλείας» στους απασχολουμένους σε εργασίες ύψους. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όριζε ότι θα γίνει η προμήθειά τους μέσω άλλης διαδικασίας. Όμως, δεν γνωρίζουμε αν τελικά αυτή η επιπρόσθετη διαδικασία πραγματοποιήθηκε!

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου ενημερώνουμε τους δικαιούχους των ΜΑΠ του 2020, για τον κίνδυνο να υπάρχουν και άλλες περικοπές σε είδη και ποσότητες ανά χώρο εργασίας και ειδικότητας! Δυστυχώς δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία και λίστες δικαιούχων. Όμως τις επόμενες μέρες θα απαιτήσουμε από τον Τεχνικό Ασφαλείας να μας χορηγήσει τα απαραίτητα στοιχεία. Θεωρούμε ότι είναι κοινός στόχος να εντοπιστούν οι όποιες ελλείψεις στα ΜΑΠ, ώστε άμεσα να γίνουν οι παρεμβάσεις προς την δημοτική αρχή Ρόδου! Να μπει άμεσα φρένο στην εργοδοσία που βλέπει τα ΜΑΠ ως «κόστος» και τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμους».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Θα είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου – δικαιούχου, γιατί η ασφάλεια και προστασία της υγείας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη! Καλούμε την «εξαφανισμένη» πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να πάρει θέση, για τα ΜΑΠ από 2017 έως και 2020 αλλά και για τα ΜΑΠ του 2021. Όμως, δεν έχουμε «ψευδαισθήσεις». Έχουν μετατρέψει το Σύλλογό μας, σε παράρτημα του Γραφείο Τύπου της δημοτικής αρχής Ρόδου.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταγγείλει στους αρμόδιους φορείς τις περιπτώσεις, όπου διαπιστωθεί ελλιπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εκ μέρους της εργοδοσίας. Απαιτούμε να χορηγούνται στους δικαιούχους ΟΛΑ τα ΜΑΠ, άμεσα και χωρίς περικοπές, στις αρχές κάθε έτους. Να εξασφαλίσουμε σύγχρονους χώρους και συνθήκες εργασίας με Υγεία και Ασφάλεια σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Καμιά ανοχή!

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ