Αντώνης Καμπουράκης: «Η λύση θα έρθει από τις δυνατότητες που υπάρχουν»

Λίγο πριν ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος και αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στον τουρισμό λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται να εξελίσσεται ούτε καν… μέτρια, ενώ σε ό,τι αφορά τα αιτήματα είπε ότι λύση θα υπάρξει ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

«Η κατάσταση είναι από κακή έως χείριστη.  Η οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας εξαρτώμενη από τον τουρισμό σε ποσοστό 95% δημιουργεί εξαιρετικά κακές προοπτικές, απαιτεί πολύ μεγάλη κοινωνική πρόνοια και πρέπει όσο το δυνατό να πέσουμε με τα μούτρα να δώσουμε κοινωνική βοήθεια στους έχοντες ανάγκη. Δεν έχουμε δικαίωμα να κωφεύουμε σε αυτούς που ήρθαν εδώ να μας πουν κάποια πράγματα. Δυστυχώς δε βλέπω να βγαίνουν εμβόλια αλλά ούτε και φάρμακα…

Δυστυχώς δε φαίνεται να μας ενθαρρύνει η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, είναι πάρα πολύ κακά τα πράγματα. Επίσης ακούω κάποιους που λένε ότι χρειάζονται και οι εργαζόμενοι βοήθεια. Βεβαίως αλλά από τη στιγμή που του 80% της ΔΕΥΑΡ ήταν από επαγγελματίες και όχι από σπίτια και όταν έχεις χάσει το 60% της κατανάλωσης, βεβαίως και η πρόθεση είναι να διευκολυνθεί ο εργαζόμενος και ήρθαν και οι πρόεδροι από τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου και είπαν ο δήμος να βοηθήσει. Βεβαίως και θα βοηθήσει. Είμαστε ευγνώμονες στις θυσίες του ροδιακού λαού και στη διαχείριση που έγινε και θα είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στον κόσμο και σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Για να μπορέσεις όμως να δώσεις πρέπει να υπάρχει και χρήμα στην τσέπη. Εκεί είναι τα δύσκολα. Καταλαβαίνω τη θέση του καθενός… Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Τα πράγματα είναι πολύ κακά, πολύ κακή η εξέλιξη και κακοί οι οιωνοί… Ο χειμώνας προδιαγράφεται όχι μαύρος, γιατί το μαύρο είναι ένα ανοιχτό χρώμα μπροστά σε αυτά που θα ζήσουμε. Μακάρι να διαψευστώ. Η λύση θα έρθει από τις δυνατότητες που υπάρχουν» είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος.

Την κατάσταση που βιώνουν άνεργοι και υποαπασχολούμενοι στον τουρισμό περιέγραψε στο σώμα ο εκπρόσωπός τους. Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε στη συνεδρίαση ότι η επιτροπή που συναντήθηκε προ μηνός με τον δήμαρχο ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για τους ανθρώπους που πλήττονται ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να ανασταλούν οι λογαριασμοί νερού. «Είδαμε και τους επικεφαλής παρατάξεων. Επειδή ούτε στο σημερινό συμβούλιο υπάρχει θέμα για συζήτηση αποφασίσαμε να κάνουμε σήμερα παρέμβαση καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα για τους εργαζόμενους» είπε και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Στο νησί οι τουρίστες είναι λιγότεροι από τους εργαζόμενους του τουρισμού είναι 35.000 χωρίς εισόδημα τους τελευταίους μήνες και αυτοί που έχουν πιάσει δουλειά εργάζονται με μειωμένα ωράρια. Έχουν προκύψει όμως και άλλα θέματα. Έχουμε πάρει πάνω από σαράντα καταγγελίες ότι έχει κοπεί το ρεύμα σε ανέργους από τη ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρίες και δεν υπάρχει μηχανισμός να γίνει ρύθμιση καθώς ζητούν μεγάλο ποσό για προκαταβολή ώστε να κάνουν δόσεις.

Από Δευτέρα θα έχουμε μεγάλο θέμα με τις τράπεζες γιατί σταματά η στήριξη της πρώτης κατοικίας και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ήδη δεχόμαστε πολλές καταγγελίες ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μία πρόβλεψη με τις μεταφορές, δηλαδή με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία γιατί πολλοί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ο κ. Καρίκης μας είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη».

Το υπόμνημα των εργαζομένων 
Στο υπόμνημα που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό αναφέρονται τα εξής: «Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό είναι εκτός δουλειάς, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα. Ένα τμήμα τους, περιμένει να ενταχθεί στα πενιχρά «μέτρα στήριξης», που δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού.

Την ίδια στιγμή όμως, το κράτος, ο Δήμος, απαιτούν από μας να πληρώνουμε κανονικά φόρους, δημοτικά και άλλα «ανταποδοτικά» τέλη. Είναι μάλιστα προκλητικό ότι οι επιχειρήσεις που ήταν υπό το καθεστώς αναστολής λειτουργίας όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη. Δε μιλάμε φυσικά για τα μικρομάγαζα και τους επαγγελματίες με τους οποίους λίγο πολύ είμαστε στην ίδια μοίρα.
Είναι πραγματική πρόκληση να είναι απαλλαγμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού από τα δημοτικά τέλη και να τα πληρώνουν οι άνεργοι, αυτοί που ψάχνουν να βρουν πώς θα ταΐσουν τις οικογένειές τους!
Διεκδικούμε να απαλλαγούμε, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, από τα δημοτικά τέλη και κάθε είδους άλλα τέλη που εισπράττει ο Δήμος.

Οι καταστάσεις και οι εποχές που ζούμε είναι πρωτοφανείς. Δεν μπορεί ο Δήμος και ο κάθε άλλος δημόσιος φορέας να απαιτεί απο τους κατοίκους να πληρώνουν τόσους φόρους τη στιγμή που τα εισοδήματα του κάθε νοικοκυριού είναι είτε ελάχιστα, στην καλύτερη περίπτωση, είτε μηδενικά όπως ισχύει για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού μας.

Δεν πρόκειται για αντίδραση, πρόκειται για κραυγή αγωνίας όλων των συναδέλφων οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματα που μπαίνουν στο σπίτι να είναι σχεδόν μηδενικά και από την άλλη πλευρά οι φόροι και τα τέλη να είναι τα ίδια. Πρόκειται λοιπόν για θέμα επιβίωσης, η οποία εξαρτάται από τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος και μέτρων ανακούφισης για τους εργαζόμενους του τουρισμού και των οικογενειών τους.
Έχουμε ήδη αιτηθεί σε συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλαγή όλων των ανέργων, των ενταγμένων στο μηχανισμό στήριξης (αναστολή) και των ελαστικά απασχολούμενων (εκ περιτροπής εργασίας, ημιαπασχόληση, πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία), αλλά και όλους όσοι άδικα δεν θα ενταχθούν έστω σε αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης. Το μέτρο της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να ισχύσει για όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο ζητάμε και από τη δική σας παράταξη.

Αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες και θέσεις σας για το ζήτημα».

ΡΟΔΙΑΚΗ