Τα ρήματα “εκτίθεμαι” και “κατέρχομαι” χρησιμοποιούνται ευρέως για να υποδηλώσουν ότι κάποιος θα είναι υποψήφιος σε εκλογές, όπως π.χ. …”πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β Παπανικόλας θα εκτεθεί ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα” ή ότι “κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα”
Όμως, στο κάθε ένα από τα δύο αυτά ρήματα, αν δοθεί η πρωτεύουσα σημασία τους, όπως αναφέρεται στα λεξικά, κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για την πολιτική και για εκείνον που “εκτίθεται” ή που “κατέρχεται” στις εκλογές…!!!!!
Αντιγράφω λοιπόν:
Το ρήμα “εκτίθεμαι” έχει δύο ερμηνείες:
1) μένω ακάλυπτος, απροφύλακτος ή γίνομαι στόχος επικρίσεων και
2) υποβάλλω υποψηφιότητα σε εκλογές.
Το ίδιο και το ρήμα “κατέρχομαι”.
1) πορεύομαι προς τα κάτω, έρχομαι κάτω, κατεβαίνω, κατευθύνομαι από ψηλότερη θέση σε χαμηλότερη.
και
2) υποβάλλω υποψηφιότητα σε εκλογές.
Υ.Γ. Τα συμπεράσματα δικά σας… Ελπίζω κάποτε στο μέλλον οι πολιτικοί να δώσουν τέτοιο κύρος στην πολιτική, ώστε να αποσυνδεθεί και να εξαφανιστεί από τα λεξικά -λόγω μη χρήσης- η σχέση τόσον του “εκτίθεμαι”, όσον και του “κατέρχομαι” με τις εκλογές και την πολιτική….. Ίσως κάποτε… Γιατί στους καιρούς μας, με αυτά που βλέπουμε και ακούμε, μάλλον ακατόρθωτο φαντάζει…!!!!!!!
Β.Παπανικόλας: Τα ρήματα “εκτίθεμαι” και “κατέρχομαι”
335