Φωτογραφικά-ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν ότι τα δουλεμπορικά δίκτυα δεν διστάζουν να «προωθήσουν» μετανάστες στη χώρα μας ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο εκτοξεύουν την επικινδυνότητα των δρομολογίων τους.
Τα δύο πολύνεκρα ναυάγια, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σε Λέρο και Λέσβο, απέδειξαν ότι τα κυκλώματα φτάνουν στο σημείο να πουν ψέματα στους μετανάστες σε σχέση με τον καιρό, να υπερφορτώσουν τις λέμβους και να τις ρίξουν στη θάλασσα , με χειριστές διακινητές χωρίς εμπειρία πλοήγησης, που παρά ταύτα αναλαμβάνει την αποστολή για λίγα ευρώ.
Σε φωτογραφία-ντοκουμέντο φαίνεται το «εργαστήριο» ενός εκ των κυκλωμάτων, όπου βρίσκονται «παραταγμένες» οι μηχανές των φουσκωτών τους. Η εικόνα αναρτήθηκε στην εφαρμογή Tik Tok και συνοδεύεται από το κείμενο: «Κάθε δύο εβδομάδες ένα δρομολόγιο προς τη Ρόδο. Αριθμός τηλεφώνου στο WhatsApp 0030698….».
Η ανάρτηση είχε στόχο να «διαφημιστεί» το δρομολόγιο από τα τουρκικά παράλια στη Ρόδο και να βρεθούν «πελάτες». Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του iEidiseis, το κινητό τηλέφωνο που δημοσιεύεται στην ανάρτηση έχει δηλωθεί από άτομο που ζει στην περιοχή της Κυψέλης.
Σε άλλη φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media απεικονίζονται στοιβαγμένοι μετανάστες πάνω σε λέμβο, χωρίς οι περισσότεροι να φορούν σωσίβιο. Δεν είναι όμως μόνο τα δρομολόγια που γίνονται διά θαλάσσης, καθώς τα δουλεμπορικά δίκτυα «πιέζουν» και στα χερσαία σύνορα. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που δείχνει μετανάστες να περπατούν, φορτωμένοι με τις αποσκευές τους, μέσα στο χιονισμένο δάσος, όπως και η εικόνα με τους μετανάστες να περπατούν υπό καταρρακτώδη βροχή φορώντας αδιάβροχα.
Το υλικό που ανεβαίνει στα social media προέρχεται είτε από τους ίδιους τους διακινητές είτε από τους μετανάστες. Στην πρώτη περίπτωση παραλείπονται οι εικόνες που αποτυπώνουν τις κακουχίες και τους κινδύνους των δρομολογίων. Εμφανίζεται μία εικόνα ότι όλα είναι ελεγχόμενα και ότι το ταξίδι είναι «ανέφελο».
Σε αρκετές περιπτώσεις φτιάχνουν βίντεο που τα «ντύνουν» με μουσική για να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, ενώ κάποια εξ αυτών συγκεντρώνουν χιλιάδες likes.
Μόλις κάποιος ενδιαφερθεί για τις… υπηρεσίες τους, τότε τα κυκλώματα προτείνουν η επικοινωνία να συνεχιστεί μέσω Telegram ή Whats’ Up, δηλαδή εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογράφηση. Οι τιμές κατ’ άτομο ξεκινούν από τα 2.400 ευρώ και φτάνουν τα 4.000 ευρώ.
Διακινητής γράφει στο Facebook: «Να είστε όλοι καλά… Έχουμε δρομολόγιο από Τουρκία για Ελλάδα. Τιμή 3.000 ευρώ το άτομο. Μόνο τρεις ώρες περπάτημα. Μόνο για όσους ενδιαφέρονται σοβαρά»
πηγή: ieidiseis.gr