Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

«Δώρο» το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Επικαιρότητα

spot_img

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών και κυρίως της μεσαίας τάξης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται να δοθεί ως δώρο το 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δηλαδή, το 50% να είναι επιδότηση και να μην επιστραφεί στο κράτος, όπως ισχύει για την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των κρατικών δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι ένα από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ζητάει η αγορά.

Στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταβλήθηκαν 3,369 δισ. ευρώ σε περίπου 145.000 επιχειρήσεις, ενώ στον τέταρτο κύκλο μοιράστηκαν 2,16 δισ. ευρώ σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους.

Η «ανάσα» ρευστότητας που πήραν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Για το επιστρεπτέο τμήμα των φθηνών κρατικών δανείων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Τον Μάρτιο θα έρθει ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τη μείωση του τζίρου τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συνολικά η μη επιστροφή του 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνεπάγεται ελάφρυνση ύψους 3,5 δισ. ευρώ για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ