Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Εστίαση: Σκέψεις για επέκταση του ωραρίου

Επικαιρότητα

Οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της εστίασης έχουν φέρει δι-
απραγματεύσεις μεταξύ φορέων του κλάδου και του αρμόδιου υπουργεί-
ου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι οποίες σχετίζονται με την επέκταση του
ωραρίου λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του FnB Daily, το αρμόδιο
υπουργείο επεξεργάζεται σειρά μέτρων για την στήριξη του κλάδου, ανά-
μεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η επέκταση λειτουργίας των εστιατορί-
ων κατά μία ή δύο ώρες, δηλαδή έως τη 01:00 ή 02:00 π.μ. Όπως σημειώνει
στο FnB Daily ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
(ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, “πιστεύω πως θα παραταθεί η ώρα λει-
τουργίας των εστιατορίων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε
σε πολλά λουκέτα στον κλάδο. Είναι παράλογο οι επιχειρήσεις εστίασης να
καλούνται να χάσουν και άλλο τζίρο, εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίμα-
τος των εστιατορίων στις 12:00 τα μεσάνυχτα, από τη στιγμή που τηρούν όλα
τα μέτρα ασφαλείας και οι περισσότεροι Έλληνες πηγαίνουν για φαγητό στις
10:00 ή 11:00 το βράδυ και κάθονται μετά τα μεσάνυχτα. Με το ωράριο έως
τις 12:00 τα μεσάνυχτα χάνουν μεγάλο τζίρο τα καταστήματα”.
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
“Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του πε-
ριορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει
μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχό-
ληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον
έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας,
είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκρι-
θούν λιγότεροι υπάλληλοι”, δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και
προσθέτει πως “η ρύθμιση για το ωράριο είναι εντελώς παράλογη”.
ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 30%
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, με τα σημερινά δεδομένα περίπου
30% των καταστημάτων εστίασης θα οδηγηθούν στο λουκέτο, ενώ στις του-
ριστικές περιοχές το 40% των εστιατορίων δεν άνοιξαν.
ΕΩΣ ΚΑΙ -50% Ο ΤΖΙΡΟΣ
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, “υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο κέ-
ντρο της Αθήνας η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης αγγίζει το
50%, ενώ στην περιφέρεια το 40%.”
ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ
Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί στον χώρο της εστίασης, είναι
η επιστολή, που έστειλαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της
Αθήνας προς την πολιτική ηγεσία. “Η γενίκευση των μέτρων για όλα τα
καταστήματα κάθε κατηγορίας ανεξαιρέτως και χωρίς παραμετροποίηση,
οδηγεί σε σημαντικές αδικίες. Είναι αναγκαίο να καταργηθεί ή ν’αναπρο-
σαρμοστεί η γενική ισχύ του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται 1
άτομο/2.2μ.”, δηλώνει στο FnB Daily ο Πέτρος Κασιμάτης, εκ των πρωτα-
γωνιστών της κίνησης των μικρών καταστημάτων εστίασης. Ο ίδιος ανα-
φέρει πως, “για ένα κατάστημα 60 τ.μ. εξωτερικού χώρου και 50 τ.μ. εσω-
τερικού, μπορούν να εξυπηρετηθούν στο σύνολο 28 άτομα. Αυτό το μέτρο
πάρθηκε για τα μεγαλύτερα καταστήματα εστίασης, οδηγώντας όμως στην
ουσία σε ασφυξία τα μικρότερα, γι’ αυτό και ζητάμε να αλλάξει το μέτρο για
τα μικρά μαγαζιά εστίασης”.
Νικόλας Ταμπακόπουλος
nicolas@notice.gr

- Advertisement -

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ