Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Ηλίας Μόσιαλος: Ορατός ο κίνδυνος ενός δεύτερου lockdown καταστροφικό αν συμβεί

Επικαιρότητα

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε στο πως θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “μπορούμε απόλυτα να το αποφύγουμε. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αν αυξήσουμε τους ελέγχους ιδιαίτερα στα σύνορα της χώρα μας κάτι που γίνεται πλέον και θα γίνει και με την επίδειξη πιστοποιητικών τεστ τα οποία θα πρέπει να γίνονται μέχρι και 72 ώρες πριν την προσέλευση των εισερχομένων στη χώρα μας.

Θα πρέπει να γίνει όμως πολύ σοβαρή δουλειά για μην υπάρχουν πλαστές διαπιστώσεις των τεστ, όπως και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εκεί που πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα. Από κει και πέρα όλοι ως πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, δεύτερο κύμα υπάρχει σε αρκετές χώρες όπως στους γείτονές μας. Στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία ή στο Ισραήλ. Εμείς μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα δεν είμαστε εκεί. Και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το αποφύγουμε.

Στο ερώτημα για την χαλάρωση που επικρατεί στον κόσμο καθώς και για την χρήση μάσκας ο κ . Μόσιαλός τόνισε πως “αυτό είναι λίγο λογικό στους εξωτερικούς χώρους. Αλλά αν μπορούμε να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους καλό είναι να το κάνουμε. Δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όλες τις αερομεταφορές, επιβάλλεται εκεί να φοράμε τη μάσκα. Σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους τότε μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τη διασπορά της νόσου. Δεν λένε να φοράμε τη μάσκα όταν κυκλοφορούμε μόνοι μας με την παρέα μας σε ένα ανοικτό χώρο ή αν είμαστε στην παραλία. Αλλά όπου επιβάλλεται και όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός τότε η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μεγάλη διασπορά του ιού”.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως “δεν θα αποφύγουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Θα ήταν αδιανόητο αυτό να μην συμβεί. Από τη στιγμή που περάσαμε από ένα lockdown που είμασταν κλεισμένοι όλα στα σπίτια μας, στην έξοδο από αυτά στην οικονομική δραστηριότητα και στη διασκέδαση θα πρέπει να δεχθούμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το θέμα είναι να μην γίνει υπερβολικός αυτός ο αριθμός κρουσμάτων και να μην έχουμε πολλά κρούσματα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν αρκετά όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οπότε αν συνεχίσουν να προσέχουν και εμείς να τους προσέχουμε τότε μπορεί να υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα αλλά θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε”.

Καταστροφή ένα δεύτερο lockdown

Στην ερώτηση για το αν ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφή για την ώρα ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε απόλυτα και τόνισε πως “δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αυτό και μπορούμε να το προλάβουμε. Όλοι πρέπει να δείξουμε μια συνετή συμπεριφορά, από τα δημόσια πρόσωπα μέχρι τον απλό πολίτη έτσι ώστε να αποφύγουμε όχι μόνο συνολικό lockdown αλλά και σε τοπικό επίπεδο”.

- Advertisement -

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ