Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Η Σύνοδος κορυφής αποφασίζει σήμερα για το «κορωνοομόλογο»

Επικαιρότητα

Σε κοινή τους επιστολή, οι ηγέτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας επαναφέρουν την πρωτόλεια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του οργάνου, Μάριο Σεντένο έκανε για πρώτη φορά λόγο για «συμμετρικό εξωτερικό σοκ», λειαίνοντας από πλευράς του το έδαφος. Μολονότι η πρώτη τριβή με την ιδέα του ευρω-ομολόγου για την ανασυγκρότηση από την πανδημία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ προσέκρουσε στο τείχος των βορείων (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία), η επαναφορά του αιτήματος στο ανώτερο επίπεδο με εννέα προσωπικές υπογραφές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκκίνησης της συζήτησης, χωρίς αυτήν να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Τη στιγμή, μάλιστα, που η διάθεση της αντιμετώπισης της πανδημίας με τα γνωστά -και πεπερασμένα- δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά εργαλεία (πιστωτική γραμμή, χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας) καταγράφηκε ήδη στη συνεδρίαση του πρόσφατου Eurogroup, κινητοποιώντας άμεσα αντανακλαστικά ανάμεσα στους ηγέτες που συνυπογράφουν την επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.

«Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία» προτείνουν οι 9 ηγέτες της ΕΕ, ενώ προσθέτουν ότι «η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here