Τετάρτη, Απρ 21, 2021

Καθώς ανεβαίνουμε στην κοινωνική κλίμακα, η αχρειότητα φοράει πιο αδιαπέραστη μάσκα.

Επικαιρότητα

spot_img

Οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι από τις πρώτες που επηρεάστηκαν εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της διάδοσης της επιδημίας του κορονοϊού. Από την αρχή της επιδημίας συνεχίζονται να παρατηρούνται μια σειρά εργοδοτικών συμπεριφορών οι οποίες εκμεταλλεύονται την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί σε χώρους εργασίας και σε εργασιακές σχέσεις.

Οι εργοδότες (ανεξαρτήτως φορέα) απροκάλυπτα με αυθαιρεσίες και απειλές επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο να μην κάνουν χρήση των βασικών τους εργατικών δικαιωμάτων. Ιδίως κατά την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού ένα από αυτά τα δικαιώματα που νομοθετήθηκε ήταν και είναι η χορήγηση αδείας ειδικού σκοπού. Δηλ. για όλους τους εργαζόμενους που είτε ως γονείς είτε ως ευπαθείς ομάδες- καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες αφενός για την φροντίδα των ανήλικων τέκνων τους (λόγω προσωρινού κλεισίματος των σχολείων) και αφετέρου για την προστασία της υγείας τους (λόγω χρόνιας ασθένειάς τους).

Όμως, για τους κάθε λογής εργοδότες όλα τα μέτρα για την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζονται πάντα ως κόστος και όχι ως δικαίωμα! Στόχος, να μεταθέσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και να απαλλαχθούν από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Ρόδου δεν αποτελεί εξαίρεση από τους υπόλοιπους εργοδότες! Έχουμε ήδη αναφερθεί στην πολιτική της ευθύνη για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας μας! Όμως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελεί «αχρειότητα» το πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, όπου «κοστολογεί» την ανάγκη είτε για γονική μέριμνα ανήλικων παιδιών είτε για προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων!

Μάλιστα, η «αχρειότητα» κυριολεκτικά «απογειώνεται» μεταξύ σύγκρισης μισθολογικού κόστους χρήσης άδειας ειδικού σκοπού (2 εκ. ευρώ) και της αντίστοιχης απασχόλησης 130 υπαλλήλων για ένα χρόνο! Το ίδιο επίσης και με την αναφορά ότι πανελλαδικά 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού! Ξέχασε(;) να αναγράψει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων (Πίνακας Α, τακτικό προσωπικό, Δεκ.2020, συν.:569.009) μόνο το 2,64% έκανε χρήση της εν λόγω αδείας! Τυχαίο;

Είναι προφανές, ότι για άλλη μια φορά τα στοιχεία δόθηκαν από την δημοτική αρχή Ρόδου. Δυστυχώς, αναμέναμε τις επόμενες μέρες από τη δημοσίευση του «άθλιου» αυτού άρθρου της συγκεκριμένης εφημερίδας, να είχε καταγγελθεί από τη δημοτική αρχή Ρόδου για τον τρόπο με τον οποίο αυτά χρησιμοποιήθηκαν. Το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αντίδρασή της, δύναται να εκληφθεί ως «συνενοχή»!

Ας απαντήσουν οι συντάκτες, εκδότες και «υποστηρικτές» αυτού του δημοσιεύματος:

• Πως θα φροντίσει ο κάθε γονέας το ανήλικο παιδί του όταν τα σχολεία με εντολή της κυβέρνησης είναι κλειστά;

• Με πόσους νεκρούς εργαζόμενους στους χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) θα είναι ικανοποιημένοι;

• Για τους «άριστους» της κυβέρνησης ΝΔ, πόσο κοστολογείται η προστασία της ζωής αλλά και της υγείας ενός ανθρώπου;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την πολιτική στάση της δημοτικής αρχής Ρόδου, η οποία αφενός μέχρι σήμερα δεν έχει δημόσια καταδικάσει το «άθλιο» δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας και αφετέρου συνεχίζει την συνεργασία μαζί της (Δημοκρατική της Ρόδου).

Απαιτούμε από τους συντάκτες και εκδότες του «άθλιου» δημοσιεύματος την απόσυρσή του. Να ζητήσουν δημόσια συγνώμη στους εργαζόμενους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) της περιοχής μας και πανελλαδικά.

Τους προτείνουμε, εάν ενδιαφέρονται για την οικονομική διαχείριση του Δήμου Ρόδου, τότε να αναζητήσουν στοιχεία σχετικά με τις έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους (λόγω κορονοϊού) ύψους 195 εκ. ευρώ (aftodioikisi.gr, 11-12-2020)! Αναρωτιόμαστε, σε ποιες «τσέπες» ιδιωτών – εταιρειών κατέληξαν τα άνωθεν ποσά μέσα από απευθείας αναθέσεις, κ.α.; Μήπως, τελικά υπάρχουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτών, ιδίως σε συνθήκες επιδημίας; Υπάρχουν πολιτικά ή οικονομικά ευνοημένοι και αδικημένοι εκ μέρους της δημοτικής αρχή Ρόδου; «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λέει ο λαός μας!

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ