Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Μάνη 2020: Η αποτίμηση της αμέλειας; της αδιαφορίας; της εθελοτυφλίας; η της σκοπιμότητας;;

Επικαιρότητα

Ακούει ο κ. Εισαγγελέας; Ακούει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης; Ακούει η Δημοτική αρχή; Ακούει το σύστημα;

Μέσα από ένα οδοιπορικό, στις περιοχές που επλήγησαν, από την πυρκαγιά του Αυγούστου, στη Μάνη και καταγράφοντας με την κάμερα του vachosradio, την αποτίμηση αυτής της καταστροφής, έκανα διάφορες σκέψεις και ως δημοσιογράφος και ως απλός πολίτης!

Οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στα μάτια μου και αποτυπωμένες στα βίντεο που είναι δημοσιευμένα στο κανάλι του vachosradio στο youtube πατηστε εδώ αφορούν τα αίτια έναρξης και εξάπλωσης με γρήγορο ρυθμό της πυρκαγιάς!

Θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά με εικόνες από τα βίντεο τα οποία έχουν δημοσιευθεί λίγες ημέρες μετά την φωτιά.

α) δρόμοι ασυντήρητοι στο οδόστρωμά τους: οδηγώντας με ένα απλό αυτοκίνητο συνάντησα πολλές πέτρες επί του οδοστρώματος των αγροτικών δρόμων που επιφυλάσσουν κίνδυνο για τα ελαστικά των διερχόμενων αυτοκινήτων, πόσο περισσότερο δε για πυροσβεστικά αυτοκίνητα τα οποία σηκώνουν στις πλάτες τους αρκετό βάρος! ένα σκισμένο ελαστικό σε αυτά τα αυτοκίνητα σημαίνει από μια απλή καθυστέρηση στο έργο της πυρόσβεσης μέχρι και απώλεια ανθρώπινων ζωών αν τους περικυκλώσει η φωτιά καθώς δεν μπορούν να διαφύγουν!
Επίσης ένα ξαφνικό ”σκάσιμο” του ελαστικού σε επιφάνεια οδοστρώματος με κλίση,σε συνεργασία με την ποσότητα νερού εντός της δεξαμενής του οχήματος που θα μετακινηθεί λόγω απότομης κλίσης του οχήματος, σημαίνει σε μεγάλο ποσοστό την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος, λόγω του υψηλού προφίλ ελαστικού που ”φοράνε”, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση καταστροφή του οχήματος (πληροφορούμαι ότι 4-5 περιπτώσεις ανάλογες είχε φέτος το πυροσβεστικό σώμα), στη δε χειρότερη τραυματισμούς η θανάσιμους τραυματισμούς πυροσβεστών!
στην πρώτη περίπτωση θα βρίσουμε τους πυροσβέστες γιατί άργησαν, στην δεύτερη περίπτωση θα πούμε – αχ πόσο άτυχα ήταν αυτά τα παιδιά; να τους πιάσει λάστιχο και να καούν! Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα αναζητηθούν ευθύνες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον ανίκανο τον αμελή που δεν φρόντισε να κάνει όλα αυτά τα σημαντικά έργα, για ένα καθαρό οδόστρωμα χωρίς προβλήματα και εύκολη πρόσβαση από όλους. Καθώς επίσης σε ένα ασυντήρητο οδόστρωμα αγροτικού δρόμου υπάρχουν χόρτα ανάμεσα στις ‘’ροδιές του αυτοκινήτου’’ που και αυτά έχουν καεί με το πέρασμα της φωτιάς. Είναι και αυτά ένας τρόπος εξάπλωσης της φωτιάς από την μια μεριά του δρόμου στην άλλη! Σημειωτέον (και το λέω αυτό εμπειρικά) ότι όλοι οι δρόμοι όταν ανοίχθηκαν αρχικά είχαν πλάτος τουλάχιστον πέντε μέτρων, αφού οι μπουλντόζες που χρησιμοποιήθηκαν έφεραν πέντε και πλέον μέτρα ‘’μαχαίρι’’ για την διάνοιξη των δρόμων! Δεν γνωρίζω για πιο λόγο η Δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει να κρατηθεί αυτό το πλάτος του δρόμου, αλλά αφήνει ανεξέλεγκτο το έργο των γκρέιντερ, τα οποία αφ ενός δεν καθαρίζουν σε πλάτος όλο τον δρόμο, αφ ετέρου αφήνουν μπάζα δεξιά και αριστερά του δρόμου, δημιουργώντας έτσι μια κοίτη για τα βρόχινα νερά, τα οποία μην έχοντας από πού να φύγουν κατατρώνε στην κυριολεξία το οδόστρωμα δημιουργώντας πλείστα προβλήματα!
Δείτε το σχετικό βίντεο!

β) β) πλευρές των δρόμων ακαθάριστες: χόρτα ξερά, ξύλα ξερά και διάφορα άλλα υλικά βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων, αποτελώντας ομάδα εύφλεκτων υλικών για τον επίδοξο εμπρηστή, τον αμελή καπνιστή, την σπίθα από την εξάτμιση βαρέων οχημάτων κλπ! πάλι και εδώ θα ρίξουμε την ευθύνη σε κάθε άλλον παρά στον αμελή και ανίκανο αντιδήμαρχο η στον αντιπεριφερειάρχη αν πρόκειται για δρόμους ευθύνης της περιφέρειας! δείτε σχετικά βίντεο:


γ) γ) άγρια δέντρα που δεν έχουν κοπεί κάθετα με την άκρη του δρόμου, αλλά και σε πολλά σημεία ελιές και διάφορα άλλα θα συναντήσουμε σε πολλούς δρόμους περιοχών που δεν έχουν καεί, με αποτέλεσμα όταν και άμα χρειαστεί να περάσει πυροσβεστικό αυτοκίνητο η οποιοδήποτε άλλο μεγάλο όχημα αυτό να είναι αδύνατο!
Αμέλεια του προέδρου της τοπικής κοινότητας; αμέλεια του αρμόδιου αντιδημάρχου; Πάντως είναι αμέλεια κάποιου που στην κρίσιμη ώρα θα είναι εξαφανισμένος αποποιούμενος τις ευθύνες! Μα τότε θα είναι αργά! Τότε το εξιλαστήριο θύμα θα είναι η πυροσβεστική υπηρεσία που δεν ενήργησε τάχιστα για να φέρει σωτήριο αποτέλεσμα! τότε το εξιλαστήριο θύμα θα είναι ο αρχηγός η ο συντονιστής της πυροσβεστικής που δεν σήκωσε γρήγορα τα εναέρια μέσα, χωρίς να σκεφτούμε ότι για να σηκωθεί ένα αεροπλάνο η ένα ελικόπτερο χρειάζεται αρκετή ώρα, και για να έρθει από το κοντινότερο αεροδρόμιο θέλει άλλη τόση! συν τον χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης; Εσύ φταις αρχηγέ, εσύ φταις Συντονιστή, αφού δεν φταίει ο Αρχηγός! καλά το πάμε καλύτερα δεν ξέρουμε! και θα μιλήσουμε πιο κάτω για τα εναέρια μέσα και το κόστος τους!
Δείτε σχετικό βίντεο:

δ) Υδροστόμια: στην περίπτωση της φωτιάς του Αυγούστου εθελοντές με μικρά πυροσβεστικά μέσα αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να γεμίσουν νερό από το υδροστόμιο του Βαχού γιατί λέει ‘’αν ανοίξει αυτό πέφτει η πίεση στον κεντρικό αγωγό και δεν γεμίζουν γρήγορα τα πυροσβεστικά’’. Δεν θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα; Ποιος ευθύνεται γι αυτό; σίγουρα κανένας! Μόνο η κυρία Αμέλεια και η κυρία Αδιαφορία! Σ αυτές θα ζητήσουμε ευθύνες.
Δημοσιεύσαμε βίντεο με δεξαμενή στον Ακούμαρο Γυθείου, όπου μένει ανενεργή ……. λόγω μόνωσης! Αν είναι ποτέ δυνατόν ένα σημείο που μπορεί να παρέχει νερό σε πυροσβεστικά οχήματα καθώς δεν υπάρχει υδροστόμιο να μένει ανενεργό! Μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε ένα νέο Μάτι σε περίπτωση πυρκαγιάς; Λόγω έλλειψης νερού; Και παραμένει σ αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων! Ακούει η δημοτική αρχή;
Η έλλειψη υδροστομίων στον Ακούμαρο σε συνεργασία με τους στενούς δρόμους, θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι φταίει η κλιματική αλλαγή σε περίπτωση καταστροφής του δάσους του Ακούμαρου, η στην απανθράκωση κατοίκων και οικιών! Δεν θα φταίξει ούτε εδώ ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, η ο αρμόδιος νερουλάς του δήμου! Τότε μάλλον θα φταίω εγώ που τα γράφω και τα δημοσιοποιώ! Αλλά θα ακούσει κανείς;
Και δεν γνωρίζω επίσης στην Μέσα Μάνη αν υπάρχουν υδροστόμια σε λειτουργία η πρέπει να περιμένει η πυρόσβεση τον ιδιώτη με την υδροφόρα για να κάνει πλήρωση στα οχήματα και να προχωρήσουν σε κατάσβεση;
Χρόνια και χρόνια βλέπω ιδιωτικές υδροφόρες να κουβαλάνε νερό σε ιδιώτες επί αμοιβή! Ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης στο δήμο; Που πάνε τόσα χρήματα που εισπράττονται; φαίνεται αργούν να τελειώσουν τα νέα έργα όπως το σπιτάκι της γεννήτριας στο δρόμο του νερού στο Σκαμνάκι, η οποία βρέθηκε ”εν τω μέσω της φωτιάς” και κάηκαν τα λάστιχα, γιατί κάποιος δεν φρόντισε να τα προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα! και εκεί η κλιματική αλλαγή φταίει η εγώ που τα γράφω!
Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ

- Advertisement -

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ