Πέμπτη, Απρίλιος 15, 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από την ΚΟ στη Βουλή

Επικαιρότητα

spot_img

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας , σειρά ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων του εν λόγου σχεδίου νόμου  και ζητά την απόσυρση του.

Συγκεκριμένα:

Για τα άρθρα 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 και 10: Οι εν λόγω διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.4763/2020 που παρέχει την δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύουν κολλέγια που αποδίδουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων προσκρούουν στην παρ. 1 του αρθ. 4 καθώς και στην παρ. 1 και 2 και 4 του αρθ. 16 σε συνδυασμό με την παρ 2 του αρθ. 25 του Συντάγματος ως προς την υποχρέωση του Κράτους για παροχή  δωρεάν παιδείας και στην παρ. 5 του αρθ. 16 Σ ως προς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων καθώς η Υπουργική απόφαση στην ουσία καταργεί την ευθύνη των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων για την διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής και οδηγεί τους νέους είτε σε αποκλεισμό από την δωρεάν παιδεία είτε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Για τα άρθρα 12, 14, 15, 16, 18 (συστήματα ασφαλείας – πανεπιστημιακή αστυνομία – διασάλευση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ): Πέρα από την παραβίαση της παρ. 5 του αρθ. 16 του Συντάγματος που αφορά το αυτοδιοίκητο (καθώς συνορίζεται η Ελληνική Αστυνομία με το ΑΕΙ ως υπεύθυνη για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων) παραβιάζει σφόδρα και την παρ. 1 του αρθ. 16 καθώς η συλλογή των όποιων πληροφοριών (είτε από το διδακτικό προσωπικό, είτε από τους φοιτητές) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και περιορισμούς τόσο στην ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης όσο και στην προαγωγή της έρευνας και της επιστήμης. Πλήττει την ακαδημαϊκή ελευθερία και προσβάλλει βάναυσα την ίδια την Δημοκρατική Αρχή.

Για το άρθρο 23:  Με αυτό  εκτιμούμε πως καταλύεται κάθε έννοια πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης, (παρ. 5 του αρθ. 16 του Συνταγματος) προβλέποντας πράγματα για τα οποία θα έπρεπε τα πανεπιστήμια από μόνα τους να   έχουν δυνατότητα να προβλέψουν. Εδώ έρχεται η πολιτεία και  παρεμβαίνει στο πειθαρχικό δίκαιο καταλύοντας την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση.

Για το άρθρο 33: Εν προκειμένω παραβιάζονται ευθέως οι διατάξεις της παρ. 5 του αρθ. 16 του Σχεδίου Νόμου . σε ότι αφορά το αυτοδιοίκητο δυνάμει του οποίου προστατεύεται το «πανεπιστημιακό άσυλο».

Και τέλος για το άρθρο 34 (όριο φοίτησης): Η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει εμμέσως την παρ. 1 του αρθ. 16 σύμφωνα με την οποία η «η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες…». Εν προκειμένω δεν τίθεται κανείς χρονικός περιορισμός. Ο Συνταγματικός νομοθέτης ορίζει χρονικό περιορισμό μόνο σε ότι αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση (9 έτη) και τούτο το πράττει σαφώς στην παρ. 3 του αρθ. 16. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε χρονικός περιορισμός αντίκειται στην παρ. 1 του αρθ. 4 και στην παρ. 1 του αρθ. 16.

Για όλους αυτούς του λόγους το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να αποσυρθεί αυτό το κατάφωρα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως.

 

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ