Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Μέτρα θωράκισης και στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων από την επιδημία του κορονοϊού ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Επικαιρότητα

Κώστας Πολυχρόνης: Τελειώστε τους πριν μας τελειώσουν

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ Κυριακάτικων εφημερίδων, για την απάτη με τα κρούσματα και τους θανάτους covid. H αλήθεια άρχισε να βγαίνει όλο...

Ελεύθερος ο Νότης Σφακιανάκης

«Θέλω να σας πω κάτι οτι δε θέλω να σας πω κάτι γιατί θα σας πω άσχημα» είπε ο τραγουδιστής φεύγοντας από τα δικαστήρια στους δημοσιογράφους.

κ. Μανέτα το θέμα δεν είναι να δίνετε διαφήμιση στο 0,5 του Δέμελου αλλά η αξιοκρατία στα ΜΜΕ που έχετε.

Η Πρώτη Έκδοση μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητήσει κομμάτι από την διαφημιστική πίτα στο νησί. Ο Εκδότης της έχει ακόμα απόθεμα. Το θέμα...

ΜέΡΑ 25… Radio!

Προς τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού κινείται το Μέρα 25. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενοικιαστεί χώρος και αγοράζονται μηχανήματα για τη λειτουργία ενός σταθμού που...

Γ. Παυλάκης: Ήπιες οι παρενέργειες των εμβολίων covid-19

Τα υπό έγκριση εμβόλια κατά της covid-19 έχουν ορισμένες παρενέργειες, αλλά αυτές είναι ήπιες και παροδικές, διαβεβαιώνει ο γνωστός Έλληνας ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο...

Αυτά τα επιδόματα θα πάρουν οι δικαιούχοι σήμερα

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, πληρώνονται οι δικαιούχοι από τον ΟΠΕΚΑ επιδόματα και παροχές. Αναλυτικά τα επιδόματα που καταβάλλονται: Τα...

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά με σειρά προτάσεων τη λήψη µέτρων για τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης με την οικονομική στήριξη του ποσού ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας επιθυμούμε να συμβάλουμε, ως Επιμελητήριο, που έχει ιδρύσει τμήμα Πρωτογενούς Τομέα, με προτάσεις που θεωρούμε ότι θα συμβάλουν σημαντικά στη λήψη των αποφάσεών σας τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, προτείνουμε:

 

 • Πάγωμα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα.
 • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς και των κρατήσεων τους (35%).
 • Μέτρα για την μετακίνηση εργατών γης εντός χώρας ή και από γειτονικές χώρες με τους απαραίτητους βέβαια ελέγχους με τεστ κορονοιού κ.α. για τη συγκομιδή των αγροτικών παραγωγών και για τη διεκπεραίωση εποχικών  εργασιών. Διαφορετικά θα μείνουν πάρα πολλά προϊόντα στο χωράφι με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον αγρότη όσο και για τον καταναλωτή.
 • Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.
 • Άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη» από τις υπόλοιπες τράπεζες, εκτός της Τράπεζας Πειραιώς που ήδη ξεκίνησε την ενεργοποίηση, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς.
 • Εξαίρεση από τα μέτρα για τη μετακίνηση των παραγωγών και σε περιφερειακές αγορές. Εδώ επισημαίνεται ότι η κατανάλωση των προϊόντων σε τοπικό επίπεδο δεν αρκεί για όλη την παραγωγή με αποτέλεσμα τα προϊόντα που μένουν στα ψυγεία να χαλάνε και μετά να πετιούνται.
 • Παράλληλα να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στους παραγωγούς προκειμένου: α) να μην υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν βρήκαν β) να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια την οποία οι παραγωγοί την πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να προτείνουμε τις δυνατότητες ένταξης στα διανεμόμενα τρόφιμα σε Νοσοκομεία, Στρατό και λοιπά ιδρύματα τα οποία πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποκλειστικά εγχωρίως παραγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνετε μέτρα ελέγχου των εισαγωγών για προϊόντα διατροφής ομοειδή με τα εγχωρίως παραγόμενα, προς όφελος της ελληνικής παραγωγής.

 • Να παρθούν μέτρα στήριξης και αποζημίωσης της γυναίκας αγρότισσας που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
 • Να παρθούν μέτρα προστασίας για τους γεωπόνους – καταστήματα με αγροεφόδια- οι οποίοι καλούνται, προς διευκόλυνση των αγροτών να πιστώνουν τους λογαριασμούς των αγροτών μέχρι να μπει η αγορά σε ρυθμούς ανάπτυξης, που θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Την αναστολή υποχρεώσεων, ΦΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΗ (αγροτικό ρεύμα).
 • Έκτακτη μείωση στα αγροτικά καύσιμα για την ενίσχυση των παραγωγών για την μέγιστη καλλιέργεια και συνεπώς την παραγωγή προϊόντων.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ανάγκη λήψης µέτρων για τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής  παραγωγής στη χώρα µας κρίνεται επιτακτική, καθώς η µεγάλη αναστάτωση στην αγορά τείνει να αποδιοργανώσει πλήρως τις κτηνοτροφικές και αγροτικές µονάδες, απειλώντας ευθέως τη βιωσιµότητά τους και τη δυνατότητά τους να παράγουν προϊόντα.

 Ζητούμε τη συμβολή σας και την στήριξη των προτάσεων μας λαμβάνοντας πάντα υπόψιν σας ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να παράγει αγαθά – τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

 • Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Αρκαδίας,
 • Επιμελητήρια Ελλάδος
 • Βουλευτές Αρκαδίας
 • ΜΜΕ

 

 

- Advertisement -

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Πολυχρόνης: Τελειώστε τους πριν μας τελειώσουν

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ Κυριακάτικων εφημερίδων, για την απάτη με τα κρούσματα και τους θανάτους covid. H αλήθεια άρχισε να βγαίνει όλο...

Θετικός στον κορονοϊό ο Λιούις Χάμιλτον

Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και θα χάσει τον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Μπαχρέιν. Ο Χάμιλτον έχει...

Ποιός ”εβαλε” την κοκαΐνη στο τσαντάκι του Νότη Σφακιανάκη;

Ποιος άραγε έβαλε την κοκαΐνη στο τσαντάκι του Νότη Σφακιάνακη; Ποιος δημοσιοποιήσε το όνομα του λίγα δευτερόλεπτα αμέσως μετά την σύλληψη του γνωστού τραγουδιστή; Όσον...

Η μεγάλη έρευνα του Αντ-1 για τα ιδρύματα και την φιλανθρωπία

Το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΑΝΤ1 έχει ξεκινήσει, εδώ και μερικές ημέρες, μια μεγάλη έρευνα για το πού βρίσκονται οι περιουσίες μεγάλων Ελλήνων ευεργετών, ποιοι...