Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Ο κτηνίατρος Νίκος Χρυσοβεργίδης απαντά, κολλάει ο ιός απο τά ζώα στον άνθρωπό;

Επικαιρότητα

Με την αφορμή πρόσφατων δημοσιευμάτων για την επικινδυνότητα της μετάδοσης του κορωνοϊού από ζώα συντροφιάς στον άνθρωπο, θα ήθελα να τοποθετηθώ και να πω το εξής:

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να προήλθε αρχικά από ζώα – συγκεκριμένα από νυχτερίδες- ωστόσο, πλέον πρόκειται για έναν καθαρά ανθρώπινο ιό. Αυτό σημαίνει, πως το 99,99% των μολύνσεων είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πιθανότητα μετάδοσης από ζώα συντροφιάς στον άνθρωπο είναι ελάχιστη.
Τα ζώα συντροφιάς, ακόμα κι αν μολυνθούν από τον άνθρωπο-κηδεμόνα, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ιού για να συμβάλλουν στη διασπορά του.

Η λανθασμένη αντίληψη για τα γουνοφόρα συγκεκριμένα, όπως τα Μινκ, προκύπτει από το γεγονός ότι παρουσιάζονται ευάλωτα στον κορωνοϊό καθότι όπως οι μελέτες δείχνουν ο ιός πολλαπλασιάζεται σε αυτά τα ζώα και μεταδίδεται ανάμεσά τους.

Σημαντικό όμως ρόλο παίζουν οι συνθήκες εκτροφής. Σε ένα εκτροφείο γουνοφόρων ζώων ένας θάλαμος μπορεί να έχει από 3000 ως 5000 ζώα.

Επειδή τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, η μεταδοτικότητα του ιού στους ανθρώπους και τα ζώα, πλην των γουνοφόρων είναι η εξής: έχουμε πάνω από 55 εκατομμύρια εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως σε ανθρώπους και περίπου 100 εργαστηριακά κρούσματα σε ζώα συντροφιάς ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε ούτε μία καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης από κατοικίδιο σε άνθρωπο.

Η πρωτογενής πηγή του SARS-CoV-2 είναι ο άνθρωπος και είναι εξαιρετικά απίθανο να κολλήσει κάποιος από το κατοικίδιο ζώο του σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here