Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Σχολεία: Οι ειδικοί εισηγήθηκαν – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει!

Επικαιρότητα

Η εισήγηση αυτή αφορά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην οποία ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες η “ετυμηγορία” τους. Η υπουργός επρόκειτο να βρεθεί στο πλάι του Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση των 18:00, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε στο ξεκίνημά της, δεν έδωσε τελικά το παρών λόγω του ότι η συνεδρίαση των ειδικών δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Έτσι, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα σχολεία το Σάββατο, 14.11.2020.

Η απόφαση πια είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και όπως όλα δείχνουν, από Δευτέρα, 16.11.2020, το “λουκέτο” θα είναι γεγονός, ως ακόμη ένα βήμα αυστηροποίησης του δεύτερου αυτού lockdown, το οποίο βήμα – βήμα δείχνει να έρχεται ολοένα και περισσότερο στα πρότυπα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου.

Ποια είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Τρία σενάρια έπεσαν στο τραπέζι όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, καθώς οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τρεις κλίμακες μέτρων για να αποφασίσει η πολιτεία.

Το πρώτο αφορά στο κλείσιμο των σχολείων στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το δεύτερο στο κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και το τρίτο στο πανελλαδικό κλείσιμο.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι ομόφωνα συμφώνησαν να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και επί ώρες συζητούσαν αν αυτό το μέτρο έπρεπε να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, η τελική εισήγηση είναι να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία, όπως και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής είναι ότι το κλείσιμο των δημοτικών δεν γίνεται λόγω επιδημιολογικής έξαρσης του κορονοϊού στα σχολεία, αλλά για να περιοριστεί η κίνηση και ο συγχρωτισμός στους δρόμους, από τους γονείς που τα συνοδεύουν.

Άλλωστε, οι λοιμωξιολόγοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι τα μικρά παιδιά, από 13 ετών και κάτω είναι λιγότερο μεταδοτικά στον ιό.

Αυτό είναι το σχέδιο τηλεκπαίδευσης για τα Δημοτικά

Η εμπειρία της περασμένης Άνοιξης έχει δείξει ότι ειδικά στα Δημοτικά σχολεία λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης που είχε επιλεγεί. Στα χνάρια αυτά σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία, όπου και αν κλείσουν.

Τα μαθήματα θα γίνουν με δύο τρόπους:

-Μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, όπου ήδη έχουν μαγνητοσκοπηθεί 220 μαθήματα για τους μαθητές των Δημοτικών και

-Μέσω ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης ή ασύγχρονης.

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς

Οι γονείς μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικών, που παραμένουν κλειστά, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. Προβλέπεται άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

 

 

 

- Advertisement -

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ