Παρασκευή, Απρ 23, 2021

Υποχρέωση η δημοσίευση αυτούσιων των εξωδίκων των θιγόμενων στον Τύπο

Επικαιρότητα

spot_img

Υποχρέωση συνιστά η δημοσίευση εξωδικού από τον Τύπο, χωρίς να υπάρχει καμία κύρωση για τη δημοσίευση και του προσώπου που θίγεται  Η νομοθεσία όπως ορίζει το άρθρο 37 του νόμου 4356/2015 , η οποία και τροποποιεί τον 1187/1981 (παρ. 5 ) « ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου, ή όταν αυτός είναι άγνωστος τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει”.

Ως εξώδικο θεωρείται το πλήρες κείμενο του θιγόμενου. Ο αδικηθείς δεν μπορεί να είναι ανώνυμος, αλλά μόνο επώνυμος  διαφορετικά δεν έχει νόημα η αποστολή του εξωδικού του προσώπου που θεωρεί πως θίγεται από τη δημοσίευση . Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη νομοθεσία πως τo όνομα του θιγόμενου δεν δημοσιεύεται παρά η υποχρέωση “στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε προσβλητική”.

Η αποκατάσταση κατά το νόμο “θεωρείται ότι επήλθε αν ο ιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο τεύχος”. Αντιθέτως αν  περάσουν 10 ημέρες από τη μή δημοσίευση εξωδίκου τότε  “θεωρείται άρνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή εκδότη του εντύπου”.

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ