Παρασκευή, Απρ 23, 2021

Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη δημοτική αρχή Ρόδου

Επικαιρότητα

spot_img

Ο πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού στους ΟΤΑ αποτελεί ένα ακόμη κυβερνητικό «εμπαιγμό» (ανεξαρτήτου «χρώματος») στις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας για ποιοτικές, δημοτικές και δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές Ρόδου όχι μόνο συναινούσαν στις κυβερνητικές πολιτικές αλλά τις εξειδίκευαν με «μαεστρία» για την άμεση εφαρμογή τους. Ποιοι ζημιώθηκαν από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων; Ή από την απαγόρευση προσλήψεων; Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες! Οι «αρεστοί» επιχειρηματίες κάθε δημοτικής αρχής «θησαύρισαν» με δημοτικό χρήμα μέσα από Ιδιωτικοποιήσεις και κάθε λογής συμβάσεις (απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς)!

Η δημοτική αρχή Ρόδου συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της. Όμως, διαπιστώνουμε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (158/21) αναφέρεται σε 244 κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τον ΟΕΥ του 2008 όπως τροποποιήθηκε το 2009! Καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού ο ΟΕΥ του Δήμου Ρόδου δημοσιεύθηκε στις 30- 12-2011. Αναρωτιόμαστε, γιατί η δημοτική αρχή αναφέρεται στον καταργημένο πρώην Δήμου Ροδίων με συνολικές 1070 οργανικές θέσεις και όχι στο Δήμο Ρόδου (ολόκληρο το νησί) με 1808; Πόσες κενές οργανικές θέσεις είχε ο Δήμος Ρόδου; 889…!

Η τότε συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) νομοθέτησε την κατάργηση της πλειοψηφίας των κενών οργανικών θέσεων, ώστε αφενός να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη και αφετέρου να προχωρούν χωρίς εμπόδια οι Ιδιωτικοποιήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ας δούμε τι ισχύει για τις θέσεις:

 • Με το ΦΕΚ 1154/τ.Β/13-05-2013, καταργήθηκαν 474 κενές οργανικές θέσεις. Δηλ. το 2013 ο ΟΕΥ είχε πλέονμόνο 415 κενές οργανικές θέσεις.
 • Η απόφαση 365/27-03-2019 του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον στρατηγικό προγραμματισμόπροσλήψεων 2020-23, αναφέρει ότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 439!
 • Η απόφαση 439/25-11-2019 της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τον προγραμματισμό μόνιμωνπροσλήψεων για το έτος 2020, αναφέρει ότι οι κενές οργανικές θέσεις κατά την υποβολή αιτήματος είναι 169!Πως είναι δυνατόν οι 439 κενές οργανικές θέσεις αντί να αυξηθούν λόγω αποχωρήσεων (κινητικότητα, συνταξιοδοτήσεις) να μειώνονται στις 169 ή στις 244; Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την «δημιουργική λογιστική» της εργοδοσίας. Όμως, γνωρίζουμε την πολιτική της! Βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και ζωής όλων μας (εντατικοποίηση, αυταρχισμός, εργασιακή παρενόχληση-mobbing)!

  Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, αποφεύγουν τις μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αντίστοιχος προγραμματισμός για προσλήψεις το 2020 και 2021, παρόλο που ήταν «ψίχουλα» απέναντι στις πραγματικές ανάγκες, ουδέποτε υλοποιήθηκαν! Ούτε καταγγέλθηκε η στάση της κυβέρνησης ΝΔ. Αντιθέτως, αξιοποιούν «εκτρώματα» νόμους, ώστε συνεχώς να επεκτείνονται οι επιχειρηματικές «ευκαιρίες» για να «βάλουν χέρι πιο βαθιά» στα χρήματα των δημοτών μέσα από τις Ιδιωτικοποιήσεις.

  Η συγκρότηση του ΦΟΔΣΑ, η «επικείμενη» δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ και τα σχέδια για περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας και Πρασίνου, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που μετατρέπει τις σύγχρονες ανάγκες μας σε εμπορεύματα! Κέρδη για λίγους και εκλεκτούς! Δεν είναι τυχαίο ότι με την Ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας και Πρασίνου (μέσα σε λιγότερο από 6,5 χρόνια) οι επιχειρηματικοί όμιλοι «τσέπωσαν» περίπου 26,8 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις της σημερινής δημοτικής αρχής Ρόδου τα επόμενα 4 χρόνια σχεδιάζει και νέα Ιδιωτικοποίηση δίνοντας στους «αρεστούς» επιχειρηματικούς ομίλους από 32 έως 40 εκ. ευρώ.

  «Λεφτά υπάρχουν», μόνο για «business»! Όταν όμως, εργαζόμενοι και πολίτες απαιτούν στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημοτικές υπηρεσίες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, η απάντηση της σημερινής δημοτικής αρχής είναι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις» ή ότι «δεν το επιτρέπει το Υπουργείο»! Οι στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημοτικές υπηρεσίες απειλούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι, εξηγείται γιατί οι «δήθεν» προσλήψεις της 158/21 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής δεν θα καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις από τον Δήμο Ρόδου.

  Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές Ρόδου για τις ανεπαρκείς προσλήψεις μέσω του «δήθεν» προγραμματισμού. Ο Δήμος Ρόδου είχε εκ σύστασής του 1808 οργανικές θέσεις με τις 889 από αυτές κενές. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ για να ανταπεξέλθουν οι δημοτικές υπηρεσίες στις ανάγκες ολόκληρου του νησιού! Καμιά κατάργηση οργανικών θέσεων. Καμιά Ιδιωτικοποίηση!

- Advertisement -spot_img
Tο protiekdosi.gr διατηρεί και επιλέγει τα σχόλια που θα δημοσιεύσει.Ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα σχόλια με ύβρεις αποδημοσιεύονται αυτόματα. Επίσης, όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Τελευταιές Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ