Τρίτη, 2 Ιουνίου 2026
Ναι ρε Αλέξης, όχι Κολιάδης όμως

Την ώρα που 123 δήμοι μοιράζονται 194 εκατ. ευρώ, η Ρόδος δεν κατάφερε να εντάξει ούτε ένα έργο.

Ακόμη μία αποτυχία καταγράφεται για τη δημοτική αρχή Ρόδου στον τομέα της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, καθώς οι προτάσεις που υπέβαλε για έργα αγροτικής οδοποιίας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Της Ρένας Παυλάκη

Την ώρα που 123 δήμοι της χώρας εξασφάλισαν χρηματοδότηση για 365 έργα αγροτικής οδοποιίας, απορροφώντας συνολικά 194 εκατ. ευρώ από το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας των τελευταίων ετών, ο Δήμος Ρόδου κατάφερε το ακατόρθωτο! Να μείνει εκτός χρηματοδότησης ακόμη και για έργα βελτίωσης υφιστάμενων αγροτικών δρόμων.

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα αξιολόγησης, οι αιτήσεις του Δήμου Ρόδου κρίθηκαν  μη παραδεκτές λόγω μη εκπλήρωσης βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας , που δεν επέτρεψε την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης για έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Έτσι, η Ρόδος συγκαταλέγεται στους ελάχιστους δήμους που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν μια χρηματοδοτική ευκαιρία η οποία, χάρη στην τριπλάσια σχεδόν αύξηση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη εκατοντάδων έργων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι το Υπουργείο προχώρησε σε υπερτριπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί, η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη αυξήθηκε στα 194 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα έργα του Δήμου Ρόδου που απορρίφθηκαν

1. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Καλυθιών, Αρχαγγέλου και Μασσάρων

  • Βαθμολογία: 89

2. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Λαερμών, Πυλώνας και Μαλώνας

  • Βαθμολογία: 89

3. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Λαχανιάς, Κατταβιάς, Απολακκιάς και Κρητηνίας

  • Βαθμολογία: 89

4. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Μανδρικού, Καλαβαρδών, Φανών και Σαλάκου

  • Βαθμολογία: 89

5. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Σορωνής, Μαριτσών και Παστίδας

  • Βαθμολογία: 85

6. Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Αφάντου και Ψίνθου

  • Βαθμολογία: 75

 

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την επάρκεια της προετοιμασίας των φακέλων που κατατέθηκαν, αλλά και για τη συνολική ικανότητα της δημοτικής αρχής να αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι δήμοι της χώρας ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, η αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης ακόμη και για παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πώς είναι δυνατόν, σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί 365 έργα σε όλη τη χώρα, να μην εντάσσεται ούτε μία πρόταση του Δήμου Ρόδου;

Πώς είναι δυνατόν ένας δήμος με το μέγεθος, των αριθμό των υπαλλήλων, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Ρόδου να μην καταφέρει να αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ από τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση αγροτικής οδοποιίας των τελευταίων προγραμματικών περιόδων;

Οι αποφάσεις αξιολόγησης αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων, αλλά εντοπίζεται κυρίως στην ποιότητα και την πληρότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν. Η απόρριψη λόγω μη εκπλήρωσης των όρων επιλεξιμότητας αποτελεί ένδειξη σοβαρών ελλείψεων κατά το στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η χαμηλή βαθμολογία καταδεικνύει ότι οι υποβληθείσες προτάσεις δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν επαρκώς στα κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Exit mobile version