Πάνω από 100 αυτοδιοικητικοί ηγέτες από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών – Στο επίκεντρο το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028–2034, υπό το πρίσμα των προκλήσεων της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας
Η Ρόδος σήμερα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου για το μέλλον των Περιφερειών και της κοινωνικής συνοχής, όπου χτυπά η καρδιά της Αυτοδιοίκησης.
Πάνω από 100 αυτοδιοικητικοί ηγέτες από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Στο επίκεντρο το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028–2034, υπό το πρίσμα των προκλήσεων της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας.
Στη συνάντηση, τα μέλη του ΕΛΚ αναμένεται να υιοθετήσουν τη «Διακήρυξη της Ρόδου», ζητώντας έναν ισχυρότερο και πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ που θα διατηρεί τις περιφέρειες και τις πόλεις στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο της υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον τίτλο «Υλοποιούμε την Ευρώπη Μαζί: Οι Περιφέρειες στο Επίκεντρο του Επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», θα βρεθεί η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνοχής – υπό το πρίσμα των συνθηκών που διαμορφώνει η νέα διεθνής πραγματικότητα – με στόχο όχι μόνο τη διατήρησή της ως θεμελιώδους ευρωπαϊκής κατάκτησης, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή της, ακριβώς λόγω των προκλήσεων που δημιουργεί το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι πιέσεις που αυτό ασκεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Με γνώμονα ότι η Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης είναι αυτή που ουσιαστικά υλοποιεί στην πράξη τη θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, οραματική Συνθήκη της Ρώμης του 1960, για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, η συνάντηση της Ρόδου, αποκτά βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οικοδεσπότης της διοργάνωσης είναι ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης (CoR) και μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ στην CoR.
Το συνέδριο θα συγκεντρώσει κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής σκηνής. Στόχος είναι η συζήτηση για το μέλλον του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2028–2034, σε μια καθοριστική στιγμή για τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την εδαφική ανάπτυξη της Ευρώπης.
«Με μεγάλη χαρά θα υποδεχθώ στο νησί μας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Μαζί με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη από τα 27 κράτη-μέλη, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωβουλευτές, ανοίγουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Γιατί μας αφορά όλους; Γιατί από αυτόν επηρεάζονται υποδομές, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και ευημερία των τοπικών μας κοινωνιών. Η Ρόδος μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζοντας καθημερινά προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η νησιωτικότητα και η εποχικότητα της οικονομίας. Γι’ αυτό και αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να ακουστούν οι πραγματικές ανάγκες και να σχεδιαστούν οι λύσεις του αύριο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενόψει της αυριανής συνάντησης., κατά τη διάρκεια της οποίας, τα μέλη του ΕΛΚ-CoR αναμένεται να υιοθετήσουν τη «Διακήρυξη της Ρόδου», ζητώντας έναν ισχυρότερο και πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ που θα διατηρεί τις περιφέρειες και τις πόλεις στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης.



