Χρειάστηκαν δύο ολόκληρες εβδομάδες εκκωφαντικής σιωπής. Δύο εβδομάδες που η δημοτική αρχή Ρόδου κρυβόταν, ελπίζοντας προφανώς ότι το θέμα της καθολικής αστικής επιτήρησης με drones στη Μεσαιωνική Πόλη θα περνούσε «κάτω από το ραντάρ». Υπολόγιζαν, βλέπετε, χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί όταν ο Real Voice μέσα από την εκπομπή “Πρωινό Xpress” σήκωσε το θέμα ψηλά, αναδεικνύοντας τις κραυγαλέες συνταγματικές και νομικές παραβάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των πολιτών, το «αφήγημα» της δήθεν καινοτομίας άρχισε να καταρρέει.
Της Ρένας Παυλάκη
Και κάπως έτσι, σύρθηκαν κακήν κακώς στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο γνωστός πλέον Σωτήρης Βαγιανός, σε μια απεγνωσμένη και απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις από την κοινωνική κατακραυγή, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ειρωνείας, απαξίωσης, αμετροέπειας. Όσους εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις – ορθώς και απολύτως δικαιολογημένα , όπως αποδείχτηκε χθες, τους είπαν άσχετους. Τους είπαν «φοβικούς» με την τεχνολογία. Τους είπαν —άκουσον άκουσον— μέχρι και «παραβατικούς» επειδή τολμάνε να ρωτάνε! Μόνο που η χθεσινή παρουσίαση δεν μάζεψε τα ασυμμάζευτα. Αντίθετα, τα ερωτηματικά έγιναν τώρα περισσότερα και τα θολά, γκρίζα σημεία πολλαπλασιάστηκαν και αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι άσχετοι, οι αδιάβαστοι και αυτοί που παραπληροφορούν, είναι μόνο οι παράγοντες της δημοτικής αρχής που παριστάνουν τους γκουρού της τεχνολογίας – τρομάρα τους.
Το «αλάθητο του Πάπα» και η λοιδωρία των πολιτών
Αυτό, όμως, που ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας (την έχουν απωλέσει προ πολλού) και δεοντολογίας ήταν η απροκάλυπτη επίθεση που εξαπέλυσε ο γνωστός Βαγιανός κατά του Real Voice που τόλμησε να αναδείξει ως όφειλε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν δίστασαν να επιτεθούν και να λοιδορήσουν επώνυμα πρόσωπα, επιστήμονες, έγκριτους νομικούς και αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι βγήκαν στα μικρόφωνα του Πρωινού Express και τοποθετήθηκαν δημόσια —ως όφειλαν ως ενεργοί πολίτες— θέτοντας σοβαρότατα ερωτηματικά για την ιδιωτικότητα όλων μας.
Με μια πρωτοφανή αλαζονεία και αμετροέπεια, ο κ. Βαγιανός εμφανίστηκε χθες ως κάτοχος του «αλάθητου του Πάπα». Απαξίωσε με τον πιο προσβλητικό τρόπο ανθρώπους της επιστήμης και του νόμου, θεωρώντας τον εαυτό του ανώτερο από κάθε νομικό που τόλμησε να αναδείξει τις ρωγμές του εγχειρήματός του. Eίναι ξεκάθαρο από τη γλώσσα του σώματος και τον εμφανή εκνευρισμό κατά την ανάγνωση του γραπτού κειμένου που είχε μπροστά του, ότι τελεί υπό καθεστώς πανικού.
Η μνημειώδης ομολογία: Διοίκηση με… Copy-Paste
Το highlight της βραδιάς, όμως, ήταν η επίσημη παραδοχή της προχειρότητας. Με περίσσιο θράσος, ο Βαγιανός ομολόγησε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στη δέσμευση εκατομμυρίων χωρίς να ζητήσει προηγουμένως καμία νομική γνωμοδότηση! Γιατί; Διότι, όπως μας είπε, βρήκαν μια έτοιμη μελέτη στο ΚΗΜΔΗΣ, άλλου φορέα, την αντέγραψαν, έκαναν ένα ωραιότατο copy-paste και θεώρησαν ότι «αφού πέρασε εκεί, θα περάσει κι εδώ». Με άλλα λόγια, αποφάσισαν να ανοίξουν μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που αγγίζει προσωπικά δεδομένα, συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και συνεχή επιτήρηση δημόσιου χώρου, χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει ότι αυτό που επιχειρούν είναι καν νόμιμο. Προς τι τέτοια βιασύνη;
«Μη νομίζετε ότι εφεύραμε εδώ πέρα την Αμερική», μας είπε προκλητικά ο Βαγιανός.
Όχι, κ. Βαγιανέ. Δεν εφεύρατε την Αμερική, αλλά σίγουρα υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Δεν γνωρίζετε ότι η συνεχής real-time επιτήρηση του αστικού ιστού, και μάλιστα ενός περίκλειστου ιστορικού μνημείου με χιλιάδες κατοίκους και εκατομμύρια τουρίστες, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό; Για να στηρίξει μάλιστα το copy-paste, παρουσίασε μια λίστα σε Excel με φορείς που χρησιμοποιούν drones. Μόνο που εκεί, τα drones φυλάσσουν… σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις! Είναι το ίδιο πράγμα οι γραμμές του τρένου με τα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης; Σοβαρευτείτε!
Από τα 1.500 πόδια… στη σαλάτα του τουρίστα!
Η επιστήμη και η λογική σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τα όσα ακούστηκαν για το επιχειρησιακό κομμάτι. Από τη μία, ο Βαγιανός ισχυρίστηκε ότι τα drones θα πετάνε στα 1.500 πόδια και από εκεί δεν θα μπορούν να καταγράφουν ούτε πρόσωπα, ούτε πινακίδες —άρα, σου λέει, δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων.
Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίασή του, το drone θα προσφέρει «άμεση κάλυψη του συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης σε πραγματικό χρόνο» και θα προλαβαίνει ακόμα και… πνιγμούς! Δηλαδή, από τα 1.500 πόδια, εκεί που υποτίθεται ότι δεν βλέπει τίποτα, το drone θα διακρίνει τον πελάτη του εστιατορίου που του έκατσε η σαλάτα στον λαιμό! Δεν θα τον δει ο διπλανός του, δεν θα τον δει ο σερβιτόρος, θα τον δει το drone, το οποίο θα στείλει σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η εταιρεία στον Δήμο, ο Δήμος στην υπηρεσία και… ζήσε Μάη μου.
Αυτά είναι φτηνές γελοιότητες και αντιφάσεις που προκαλούν γέλιο, αν το θέμα δεν ήταν τόσο τραγικά σοβαρό. Αν εγώ ξεχάσω τα κλειδιά μου και πάω να μπω από το παράθυρο του σπιτιού μου, τι θα γίνει; Θα με συλλάβει το drone του Βαγιανού;
Το παιχνίδι με τα εκατομμύρια και οι «γκρίζες ζώνες»
Εκεί όμως που χάθηκε τελείως η μπάλα, είναι ο προϋπολογισμός. Προσπάθησαν να βγάλουν τρελούς όλους όσοι αναφέρονται στο υπέρογκο κόστος σε ένα Δήμο που μονίμως κλαίγεται ότι δεν έχει λεφτά. Τους κατηγόρησαν για άγνοια και παραπληροφόρηση , ισχυριζόμενοι ότι σε ένα έργο ύψους 1.240.000 ευρώ, το κομμάτι των drones είναι μόνο 200 και κάτι χιλιάδες.
Αποφασίστε, επιτέλους! Τη μία λέτε ότι το σύστημα επιτήρησης είναι ενιαίο και ενοποιημένο και δεν σπάει. Την επόμενη στιγμή το «τεμαχίζετε» για να δικαιολογηθείτε.
Αν το έργο είναι ενιαίο και κολλήσει στις άπειρες αδειοδοτήσεις και τις δικλείδες ασφαλείας (που χθες παραδέχτηκαν ότι είναι αμφίβολο αν θα τις πάρει), τότε πάει όλο μαζί στα βράχια. Κι όμως, έχουν ήδη δεσμεύσει, έχουν ήδη κάνει ανάληψη δαπάνης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για ένα έργο που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα!
Ή μήπως το σχέδιο είναι άλλο; Μήπως σκοπεύουν να το «σπάσουν» σε κομμάτια, να επικαλεστούν «ανωτέρα βία» και να πάνε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης; Χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, δηλαδή, αλλά με πρόσκληση σε δυο-τρεις εταιρείες;
Και κυρίως: ποιος ακριβώς θα κάνει τι;
Ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό ποιος θα διαχειρίζεται το σύστημα, ποιος θα λαμβάνει την εικόνα, ποιος θα αξιολογεί τα περιστατικά, ποιος θα αποφασίζει παρέμβαση και ποια θα είναι τελικά η εμπλοκή ιδιωτών σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Ο λαός λέει “κοντά τα Σάββατο”. Λίαν συντόμως θα φανούν οι προθέσεις τους.
Σοβαρευτείτε!
Η αλήθεια είναι μία και είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλη τη Ρόδο: Τους τη χάλασαν την ιστορία όσοι μίλησαν δημόσια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν το περίμεναν ότι θα υπάρξουν αντανακλαστικά. Νομίζαν ότι οι πολίτες θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα το «Μεγάλο Αδελφό» πάνω από τα κεφάλια τους, επειδή τους τον πλασάρανε ως «καινοτομία».
Αντί να κουνάνε το δάχτυλο στον Real Voice και τη δημοσιογράφο, καλά θα κάνουν να μιλήσουν καθαρά στον κόσμο. Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από copy-paste μελέτες και σιδηροδρομικά Excel. Να σοβαρευτούν, γιατί εδώ δεν παίζετε με τα λεγόμενα των δημοσιογράφων, παίζουν με τα χρήματα των πολιτών και πρωτίστως με τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Και να είναι σίγουροι, το θέμα αυτό θα έχει πολύ μεγάλη συνέχεια. Μόλις τώρα ανοίγει!
Δημοτικό Συμβούλιο άβουλων χειροκροτητών;
Όλα όσα παρακολουθήσαμε, όμως, οδηγούν σε ένα βαθύτερο και άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τους θεσμούς, αν και δεν είναι η πρώτη φορά. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου, το ανώτατο όργανο δημοκρατικής έκφρασης και λήψης αποφάσεων του νησιού, έχει μετατραπεί με δική τους ευθύνη σε ένα φτηνό θέατρο παραστάσεων. Ένα «σκηνικό» όπου το δίδυμο Κολιάδη – Βαγιανού ανεβάζει παραστάσεις αλαζονείας, ειρωνείας και επικοινωνιακών τεχνασμάτων για να καλύψει τις αστοχίες του. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι ο Κολιάδης και Βαγιανός δεν επιζητούν τον διάλογο, ούτε αντέχουν τον έλεγχο. Αυτό που επιδιώκουν είναι ένα άβουλο Δημοτικό Συμβούλιο χειροκροτητών, που επικυρώνει τυφλά τις προχειρότητές τους. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι που σηκώνουν ανάστημα. Νίκος Γερονικόλας, Τηλέμαχος Καμπούρης είναι μεταξύ αυτών.
Η πολιτική αποδοκιμασία αυτής της προχειρότητας ήρθε χθες – μάλλον αναπάντεχα, με τον Μιχάλη Κορδίνα, της παράταξης Καμπουράκη. Ο Μιχάλης Κορδίνας ανακάλεσε την ψήφο του στη Δημοτική Επιτροπή υπέρ της διεξαγωγής του διαγωνισμού για την επιτήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης. , έχοντας αντιληφθεί πλήρως —μετά τις αποκαλύψεις του Real Voice — τι ακριβώς αφορά και τι σημαίνει αυτό για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτων. Ποτέ δεν είναι αργά να σώσει κανείς την πολιτική και προσωπική του αξιοπρέπεια.

