Άλλη μία τραγωδία στη Ρόδο.
Μία μάνα και μία κόρη χάθηκαν άδικα από τα χέρια ενός ασυνείδητου οδηγού που θεώρησε πως ο δρόμος του ανήκει. Ταχύτητα, παραβίαση κανόνων, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Και ξαφνικά μια οικογένεια διαλύθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Αλλά αλήθεια… ας κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη.
Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη όταν κρατάμε τιμόνι.
Όλοι μας κάποια στιγμή κορνάρουμε ανυπόμονα σε ένα νέο παιδί που τώρα ξεκινά να οδηγεί για να πάει στη δουλειά του. Κολλάμε πίσω από το αυτοκίνητό του, το πιέζουμε να τρέξει, να κάνει στην άκρη, να “μάθει”. Προσπεράσεις χωρίς λόγο, κινητό στο χέρι, λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, “ένα λεπτό να κερδίσουμε”. Μέχρι να συμβεί το κακό.
Έχουμε παιδιά στους δρόμους. Παιδιά που κάθε μέρα οδηγούν ανάμεσά μας. Και οφείλουμε να τους δίνουμε παράδειγμα ασφάλειας, όχι επίδειξη μαγκιάς.
Και όταν συμβαίνει το έγκλημα, ακούμε πάλι για απολογίες, προθεσμίες, δικηγόρους και “ελαφρυντικά”. Για ανθρώπους που με χρήμα και γνωριμίες προσπαθούν να πέσουν στα μαλακά, ενώ άλλοι θάβουν τα παιδιά τους.
Όχι.
Όποιος σκοτώνει στον δρόμο από εγκληματική αδιαφορία δεν είναι “άτυχος οδηγός”. Είναι υπεύθυνος για ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Και η πολιτεία οφείλει να επιβάλλει τις πιο αυστηρές ποινές.
Ας σταματήσουμε να θυμόμαστε την οδική συμπεριφορά μόνο μετά από μια τραγωδία. Γιατί στον δρόμο δεν παίζουμε μόνο με τη δική μας ζωή. Παίζουμε με τις ζωές όλων. Δείτε λιγότερα
Παναγιώτης Εγγλέζος: Μάνα και κόρη χάθηκαν άδικα από τα χέρια ενός ασυνείδητου οδηγού
1