Τα drones το μόνο που θα κάνουν, είναι να καταγράφουν από ψηλά μια παρακμή που όλοι οι άλλοι βλέπουμε εδώ και χρόνια από χαμηλά.

Date:

Η πρόσφατη ανακοίνωση του εντεταλμένου συμβούλου, Γιώργου Βαρέλη, για την επιστράτευση drones και ιδιωτικής φύλαξης (security) ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποτελεί την επιτομή της πολιτικής του «κατόπιν εορτής». Χρειάστηκε να φτάσουμε σε αιματηρά μαχαιρώματα μεταξύ «κραχτών» στο τέλος Απριλίου, μέσα στην καρδιά ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για να θυμηθεί η δημοτική αρχή ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το να υπόσχεται κανείς σήμερα «ιπτάμενους ψηφιακούς χωροφύλακες» που θα σέβονται —υποτίθεται— τα προσωπικά δεδομένα, μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό πυροτέχνημα παρά με ουσιαστική λύση. Η μετατροπή ενός ιστορικού οικισμού σε ελεγχόμενη ζώνη τύπου «Big Brother» δεν λύνει το πρόβλημα· απλώς ομολογεί την πλήρη αποτυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αστυνομεύσει και να επιβάλει τον νόμο με τις υφιστάμενες δομές.
Το πιο εξοργιστικό όμως είναι το νομικό προπέτασμα καπνού. Ο κ. Βαρέλης μας υπόσχεται, με περισσό θράσος, ότι η λειτουργία των drones «θα είναι προσαρμοσμένη στα προσωπικά δεδομένα». Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (GDPR) είναι ξεκάθαρες: η μαζική, ζωντανή καταγραφή πολιτών σε δημόσιους χώρους από drones είναι παράνομη και προσκρούει ευθέως στις αυστηρές οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να μετατρέψει ένα Μνημείο της UNESCO σε μια απέραντη, παράνομη ζώνη παρακολούθησης, καταπατώντας τα συνταγματικά δικαιώματα κατοίκων και επισκεπτών.
Η παραβατικότητα, η ασυδοσία των «κραχτών» και η αλλοίωση του χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης δεν γεννήθηκαν χθες. Είναι το αποτέλεσμα ετών ανοχής, υποκρισίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης. Η λύση δεν βρίσκεται στα πανάκριβα συμβόλαια φύλαξης που επιβαρύνουν τους πολίτες, ούτε στις κάμερες που θα καταγράφουν live την υποβάθμιση του νησιού. Βρίσκεται στην ριζική πάταξη των παράνομων πρακτικών, στην καθημερινή, φυσική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, και στην αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της πόλης.
Αντί για επικοινωνιακά σόου με drones, η διοίκηση του Δήμου οφείλει να απαντήσει στους κατοίκους και στους επαγγελματίες: Γιατί επέτρεψε να μετατραπεί ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού σε πεδίο μάχης συμφερόντων; Τα drones το μόνο που θα κάνουν, είναι να καταγράφουν από ψηλά μια παρακμή που όλοι οι άλλοι βλέπουμε εδώ και χρόνια από χαμηλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related